Gietje711 » Specials » Vogels van bij ons

Een rijkdom aan kleuren en gezangen

Een rijkdom aan kleuren en gezangen Op een heerlijke lentedag hoor je al van 's morgens vroeg gefluit in je tuin. Er zijn al heel wat diersoorten verdwenen uit onze groene omgeving, maar de vogels blijven op post. Sommige verdwijnen in de wintermaanden, andere komen uit het hoge noorden naar hier. In onze contreien is er nog een grote verscheidenheid aan vogels die allemaal gekenmerkt worden door unieke eigenschappen. Zo is er een verschil in gezang, maar ook in de manier van paren,... In de Lage Landen zijn er nog steeds meer dan 200 soorten vogels. Deze dieren zijn een klasse van de chordadieren of gewervelde dieren. In het Latijn worden ze Aves genoemd. In totaal zijn er nog meer dan 10.000 levende soorten die we kunnen opsplitsen in meer dan 2000 geslachten, meer dan 200 families en 40 ordenen. Al deze soorten hebben twee kenmerken gemeen: ze hebben veren en vleugels. Het vogelrijk is zodanig uitgebreid dat het een boeiende wereld blijft. Er bestaan heel wat verschillende soorten waarvan de ene heel groot is, de andere heel klein. De struisvogel is een van de grootste in zijn soort, maar kan wel niet vliegen. Anderen zijn dan weer een stuk kleiner, maar zijn veel wendbaarder. Zo heeft iedere vogel zijn 'plus- en minpunten'.

Kenmerken van vogels

Veren

Vogels zijn de enige dieren die veren als bedekking van de huid hebben. Bij pasgeboren dieren is dit nog dons, later hebben vogels dons- en dekveren. Die pluimen zorgen voor een goede isolatie van het lichaam. Zo worden de vogels beschermd tegen koude, water en wind. Er vormt zich een laagje lucht tussen de huid en de veren en dat blijft goed warm door de veren.
De pluimen aan de staart en de vleugels zijn het langst en noemen we pennen.

Botten en tanden

Om te kunnen vliegen mag een vogel niet al te zwaar zijn. Daarom heeft de natuur voor enkele praktische aanpassingen van het lichaam gezorgd. Zo hebben de meeste vogels geen tanden in de kaak, maar een hoornsnavel. Die is een pak lichter. Vele botten van een vogel hebben holle ruimtes waardoor ze minder zwaar zijn. Dit komt het vliegen allemaal ten goede.

Snavel

Er bestaan heel wat verschillende soorten snavels in het vogelrijk. Dit heeft vooral te maken met de verschillende eetgewoonten. Zo hebben roofvogels een haakvormige, planteneters een kegelvormige en insecteneters een korte, spitse snavel.

Poten

Net als de snavel zijn de poten aangepast aan het soort vogel. De meesten hebben vier tenen, maar ze zien er niet altijd hetzelfde uit. Sommige hebben lange tenen, andere dan weer korte. Soms vind je bij sommige soorten ook vliezen tussen de tenen en bij andere dan weer niet. Een eend moet nu eenmaal veel langere afstanden zwemmen dan bijvoorbeeld een mus.
De fuut, de duikboot onder de watervogels

De fuut, de duikboot onder de watervogels

De fuut is een van de beste zwemmers in het vogelrijk. Je ziet de dieren zelden aan land omdat ze door de plaatsing van hun poten moeite hebben om te stappen. De poten staan vrij ver naar achter waard…
De roffelende grote bonte specht

De roffelende grote bonte specht

De grote bonte specht is een vogel die tot de orde van de spechten behoort. De pluimen hebben een overwegend zwarte en witte kleur, maar er zitten ook rode vlekken in. De grote bonte specht is vooral…
Het roodborstje, een opmerkelijke gast in je tuin

Het roodborstje, een opmerkelijke gast in je tuin

Met wat geluk kun je in je eigen tuin een roodborstje zien. De vogeltjes zijn iets kleiner dan een gewone huismus en hebben een kenmerkende rode borst. Ze hebben een typisch gezang en bakenen met sche…
Gepubliceerd door Gietje711 op 03-06-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • Natuur-Actief (Artis): fiches